Verstuiking

Verstuiking

Wat is een verstuiking en hoe ontstaat het?

Bij een verstuiking zijn de banden die de gewrichten bijeen houden verrekt of gescheurd. Verstuikingen kunnen optreden door het dubbelklappen van een gewricht of door zich te ‘verstappen’. Andere veel voorkomende oorzaken zijn een verkeerde afzet of landing bij sporten. Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de botten in een gewricht. Hierdoor scheuren of rekken de omheen liggende kapsels uit. Zowel de pols als enkel zijn beiden gewrichten die vaak verstuikt worden.

 

Wat is het verschil tussen een verzwikking en een verstuiking?

Bij een verzwikking rekken de gewrichtsbanden even flink op en ontstaat een lichte zwelling. De verzwikking is vaak al na een paar dagen genezen. Bij een verstuiking ontstaan er naast de oprekking tevens kleine scheurtjes in de gewrichtsbanden. Het gewricht wordt dan snel dik en pijnlijk, kan niet meer optimaal functioneren en dient behandeld te worden.

 

Symptomen verstuiking

De symptomen van een verstuiking hangen af van de graad van de verstuiking, die in te delen is in de volgende drie gradaties:


Gradatie 1         

Betreft een lichte verstuiking. Er is geen sprake van gescheurde gewrichtsbanden, maar er kan wel een lichte gevoeligheid en zwelling optreden. Lopen is nog mogelijk.


Gradatie 2
Betreft een middelmatige verstuiking. De gewrichtsbanden zijn gedeeltelijk gescheurd en er is sprake van zwelling en blauwe plekken. Lopen gaat moeilijk.


Gradatie 3
Betreft een ernstige verstuiking. Er is sprake van volledige afscheuring van de gewrichtsbanden. Er is sprake van een zwelling en een bloeding. Lopen is vaak niet mogelijk omdat het gewricht instabiel is.

 

Verstuiking voorkomen

Een verstuiking, verzwikking of het scheuren van de gewrichtsbanden kunnen op de volgende manier worden voorkomen:

 • Start met een warming-up voor een (intensieve) work-out
 • Leg, bij een zwak gewricht, voorafgaand aan het sporten een steunwindsel aan of tape het gewricht in
 • Sport regelmatig om spieren en gewrichten sterk en soepel te houden


Hoe lang duurt genezing van een verstuiking?

Een lichte verstuiking (gradatie 1) geneest in vijf tot zeven dagen zodanig dat er weer voorzichtig met sporten kan worden begonnen. De volledige genezing van een gradatie 1 verstuiking duurt ongeveer zes weken.

Bij een middelmatige verstuiking (gradatie 2) duurt een volledige genezing ongeveer zes tot tien weken.

Bij een ernstige verstuiking (gradatie 3) duurt een volledige genezing twaalf tot zestien weken.

 

Behandeling verstuiking

 • Begin direct te koelen met een HeltiQ Instant Koud Kompres of de koude toepassing van een HeltiQ Koud/Warm Kompres om de pijn en zwelling te verminderen

 • Leg met HeltiQ Synthetische Watten in combinatie met een HeltiQ Steunwindsel Ideaal een drukverband aan
  In geval van een ernstige verstuiking waarbij nog regelmatig gekoeld moet worden om de zwelling en pijn te verminderen, kan je ook heel goed direct een koud kompres, die in een hoes zit, mee verbinden bij het aanleggen van een drukverband

 • Houd voldoende rust en zorg ervoor dat je het geblesseerde gewricht niet beweegt of belast. Leg bij verstuiking aan de arm een HeltiQ Driekante doek aan en vouw deze in een mitella

 • Houd het aangedane lichaamsdeel omhoog

 • Probeer na enige tijd het gewricht weer te bewegen of licht te belasten, dit bevordert het herstel

 • Bij een hele ernstige verstuiking kan spalken nodig zijn, of een operatie waarbij de gewrichtsbanden weer aan het bot vast gemaakt worden

 • Kijk of er geen sprake is van een botbreuk of kneuzing. Bij twijfel hierover of bij twijfel over de ernst van de verstuiking raadpleeg direct een arts!