Ontstoken oog baby

Ontstoken oog baby

Wat zijn ontstoken babyoogjes en hoe ontstaan ze?

Baby’s kunnen al vrij snel na de geboorte of in de weken erna last krijgen van ontstoken of vieze traanoogjes ('prutoogjes'). Dit komt doordat de traanbuisjes de eerste maanden na de geboorte nog afgesloten zijn met een vliesje, bekend als het membraan van Hasner, waardoor het traanvocht niet weg kan. Het traanvocht hoopt zich op in de traanzak van het oogje, wanneer deze vol zit en niet afgevoerd kan worden ontstaat er een traan/ vies oogje. De afscheiding dat uit het oogje komt bestaat uit ingedroogde tranen, slijm, vet en vuil. Er zit geelgroenig pus in de ogen en de wimpertjes plakken een beetje aan elkaar doordat dit ‘s nachts hard geworden is. In de meeste gevallen komt het voor bij één oogje, maar het kan ook bij beide oogjes voorkomen.

 

Waarom heeft de ene baby er wel last van en de andere niet?

Bij baby’s met een verstopte traanbuis is het kanaaltje dat van de traanzak naar de neus loopt afgesloten door een vliesje, ook wel het membraan van Hasner genoemd. Bij de meeste baby’s springt dit vliesje na de geboorte direct open. Bij baby’s waarbij het niet openspringt wordt de uitgang geblokkeerd waardoor er ontstoken oogjes ontstaan.

 

Een ontstoken of vies traanoogje schoonmaken

Bij ontstoken babyoogjes is het raadzaam om het oogje voorzichtig schoon te maken met gekookt afgekoeld water en een steriel gaasje. Strijk hiermee voorzichtig van buiten naar binnen over het (gesloten) oogje en pak voor ieder oogje een nieuw gaasje. Wanneer er geen tijd is om water te koken en af te laten koelen kan het oogje ook met HeltiQ Oog & Wond Spray schoongemaakt worden. Spray vooraf de steriele oplossing op een gaasje om hier vervolgens het oogje mee schoon te maken. Strijk hiermee voorzichtig van buiten naar binnen over het (gesloten) oogje en pak voor ieder oogje een nieuw gaasje.
Moeders die borstvoeding geven kunnen ook een druppeltje moedermelk in het oog druppelen. Moedermelk heeft namelijk antibacteriële eigenschappen.

 

Masseren traanzak

Het masseren van de traanzak kan mogelijk het opengaan van het traanbuisje versnellen. Door de druk van het masseren kan het membraan van Hasner namelijk alsnog openspringen. Leg een schone vinger net onder het traanpuntje op de huid. Het traanpuntje is het kleine, rode puntje in het onderooglid aan de kant van de neus. Beweeg langzaam met de vinger schuin naar beneden, richting de neus. Doe dit zo’n drie keer per dag. Als het oogje er verder goed uitziet, gaat een traanoogje vanzelf over wanneer de traanbuis is opengesprongen. Mocht dit na een jaar nog niet gebeurd zijn, dan kan de oogarts met een simpele ingreep het vliesje breken.

Wanneer het oogje rood ziet of roodomrand is, er meer vieze afscheiding uit het oogje komt dan gebruikelijk, het kind last heeft van het oogje (wrijven, veel knipperen, last van licht), of bij twijfel, raadpleeg dan een arts.

 

Traanoogjes door verkoudheid

Een traanoogje kan ook ontstaan wanneer de baby verkouden is. Bij een verkoudheid zwelt het neusslijmvlies op en raken de traanbuisjes sneller verstopt. Het gevolg: vieze, plakkerige, tranende oogjes. Niks om ongerust over te zijn, als de verkoudheid voorbij is, gaan de traanbuisjes vanzelf weer open. Hier hoeft dan ook niks aan te worden gedaan.