De voorspellingen liegen er niet om. Deze zomer worden de wespen weer in grote aantallen verwacht.

Een ontsteking is een reactie op een beschadiging van het huidweefsel of op lichaamsvreemde stoffen. Een ontsteking kan ook ontstaan wanneer een voorwerp het lichaam binnendringt, zoals een splinter. Wanneer weefsel beschadigd of ontstoken is zal het rood worden en warm en pijnlijk aanvoelen.
Deze reactie is een signaal dat het lichaam bezig is om de schade te herstellen en de ziekteverwekkers of schadelijke stoffen te bestrijden. Een ontsteking duurt in de meeste gevallen enkele dagen. Wanneer een ontsteking blijvend of langdurig aanhoudt, is er sprake van een chronische ontsteking. Bij een verwonding is een goede wondverzorging van belang om ontstekingen of infecties te voorkomen.
Veroorzakers ontsteking
De bekendste veroorzakers van ontstekingsreacties zijn:
- Kneuzingen
- Wrijving
- Bacteriën, virussen, schimmels etc.
- Hitte & straling
- Giffen en irriterende stoffen (bv muggen-, bijen of wespensteken, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, allergenen)
- Auto-immuunziektes (bv reuma, ziekte van Crohn of Multiple Sclerose)
Verschil infectie en ontsteking
De begrippen infectie en ontsteking worden vaal met elkaar verward. Toch zijn ze heel verschillend.
Er is sprake van een infectie wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnendringt en zich vermenigvuldigt. Een ontsteking ontstaat als gevolg van een reactie op een weefselbeschadiging of lichaamsvreemde stoffen. Een infectie kan gepaard gaan met een ontsteking, en bij een ontsteking kan ook een infectie ontstaan, maar dit is niet altijd aan de orde. Beide aandoeningen kunnen zich ook los van elkaar ontwikkelen.
Symptomen acute ontsteking
- Roodheid
- Zwelling
- Pijn
- Warmte
- Koorts
- Ziek gevoel
- Gebrek aan eetlust
- Vermoeidheid
Ontsteking behandelen
Een ontsteking kan het beste met rust gelaten worden. Uitwendige ontstekingen en verwondingen dienen goed schoongehouden en afgedekt te worden met bijvoorbeeld een HeltiQ Gaaskompres dat vastgezet kan worden met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel in combinatie met de HeltiQ Hechtpleister. Voor het afdekken van een ontsteking kan ook een HeltiQ Eilandpleister of een HeltiQ Snelverband gebruikt worden. Bij inwendige ontstekingen is het van belang om goed te drinken en de weerstand op peil te houden door het eten van vezel- en vitaminerijk voedsel en voldoende slaap. Bijkomende klachten zijn veelal goed te behandelen met diverse zelfzorgmiddelen.
Ontsteking en arts bezoek
Wanneer de klachten aanhouden of verergeren, is het verstandig om een arts te raadplegen. Het niet tijdig behandelen van ontstekingen kan leiden tot complicaties, zoals een bloedvergiftiging. Bij bacteriële infecties kan de arts eventueel antibiotica voorschrijven of overgaan tot opereren wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een blindedarmontsteking.